Afbeelding
Foto: Woonpalet Zeewolde

Sedum dakterras Carré: “Zeewolde is 103 m2 groen rijker!”

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Bovenop het appartementencomplex Carré aan de Verbeelding is op woensdag 14 september het sedum dakterras geopend. Dit is symbolisch gedaan door Helmut Hermans, wethouder Economie, Wonen en Ruimtelijke ordening en Petra van den Berk, interim directeur-bestuurder Woonpalet, die het insectenhotel plaatsten. Daarna werd er met de bewoners gezellig een glaasje gedronken. “Zeewolde is 103 m2 groen rijker!”

Vorig jaar benaderden de bewoners van Carré Woonpalet met de vraag of er iets gedaan kon worden aan het dakterras. “Dat was ooit een mooie plek, maar door de jaren heen was het verouderd en het terras werd niet meer gebruikt. De wensen van de bewoners waren duidelijk: ze wilden graag iets groens, zonder al te veel onderhoud en kosten”, meldt Woonpalet.

In overleg met de bewoners en met GildenGroen bleek sedum al snel het antwoord. “Bewoners stemden in met het voorstel dat Woonpalet het dak geschikt zou maken en het sedum zou laten aanleggen. Een klein deel van de onderhoudskosten betalen de bewoners in de vorm van servicekosten.”

Bij de opening van het sedum dakterras waren de bewoners aanwezig die Cora Achterberg van GildenGroen een zelfgeschreven gedicht hoorden voorlezen. ‘In verbinding met elkaar’ luidt de titel waarmee Cora Achterberg poëtisch vertelde dat GildenGroen hoopt dat het dakterras een fijne ontmoetingsplek wordt. Wethouder Hermans feliciteerde de bewoners met het mooie dakterras en benadrukte het belang van groen in de woonomgeving. Petra van de Berk, interim directeur-bestuurder, legde uit dat Woonpalet altijd erg blij is met bewoners die het initiatief nemen om hun omgeving en daarmee hun thuis mooier te maken. “Dit sedum dakterras is een prachtig voorbeeld van hoe een idee dat in goed overleg is ontstaan, nu ook in gezamenlijkheid gerealiseerd kon worden.”

Het dakterras is aangelegd met 103 m2 sedum-tegels, Elke tegel bestaat uit 6 à 7 soorten sedum. Sedum absorbeert regenwater, verkoelt de omgeving en is aantrekkelijk voor vogels, vlinders en andere insecten. Op het dakterras is ook een open plek aangelegd, aangeplant met verschillend kruiden zoals tijm, oregeno en marjoraan. Daarbij wat lage struikjes en ook eiken boomstammen die gaan verteren en dan een natuurlijke nestelplaats zijn voor insecten. Het insectenhotel maakt de plek compleet. 

Het vergroenen en daarmee klimaatadaptief maken van Zeewolde, is één van de afspraken die vastliggen in de prestatieafspraken, gemaakt door gemeente Zeewolde, Woonpalet en Huurdersbelangen. Woonpalet: “Een sedum dakterras past daar heel goed in. Dat het sedum dakterras dankzij de bankjes ook een fijne ontmoetingsplek is, is de kers op de taart.”