Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Jaap en Ineke Vergouw-Rozenberg vieren briljanten huwelijk

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – Voor Jaap en Ineke Vergouw-Rozenberg was het maandag 22 april een heugelijke dag. Het echtpaar herdacht op deze datum liefst 65 jaar getrouwd te zijn. Burgemeester Gerrit Jan Gorter kwam het ‘briljanten’ stel namens de gemeente Zeewolde hoogstpersoonlijk feliciteren met een bos bloemen en een heerlijke (slagroom)taart.

Jappenkamp

Jaap (bijna 89) en Ineke Vergouw-Rozenberg (90) hebben beiden hun roots in Nederlands-Indië. Als kind maakten de twee de Japanse bezetting mee, hetgeen onuitwisbare sporen achterliet in hun verdere leven. Als zoon van Nederlandse ouders kwam Jaap in 1942 in een Jappenkamp terecht. Uiteindelijk verbleef hij met zijn moeder in liefst drie van dergelijke kampen. Vader Vergouw zat in een speciaal mannenkamp en werd later als werkkracht ingezet bij de aanleg van de beruchte Birmaspoorweg. Het hele gezin overleefde echter de oorlog. Dat gold niet voor de familie van Ineke. Vader Rozenberg was aannemer en raakte op een bepaald moment vermist en moet zijn omgekomen in de Javazee. Moeder Rozenberg bleef achter met negen jonge kinderen. Vanwege hun toch wat meer Oosterse kenmerken ontliepen zij de Jappenkampen.

Bruynzeel

Jaap en Ineke kwamen eind jaren ’40 voor het eerst naar Nederland. Jaap kwam met zijn familie in Apeldoorn terecht, Ineke samen met haar moeder en vijf meegekomen broers en zussen eerst een jaar in Bronbeek. Na een jaar kwamen Jaap en Ineke in dezelfde straat in Apeldoorn te wonen. Daarbij ontdekten ze dat ze in Indië nota bene ook vlak bij elkaar hadden gewoond. De twee trouwden op 22 april 1959 in Apeldoorn voor de wet en op 10 juli van dat jaar ook nog voor de kerk. Jaap, die na de Zeevaartschool korte tijd derde stuurman op de grote handelsvaart was geweest, was zijn werkzame leven liefst veertig jaar in dienst van Bruynzeel. Hij begon als vertegenwoordiger en werd later hoofd verkoop. In 1996 maakte hij gebruik van de toen nog veel gehanteerde VUT-regeling. Ineke was vele jaren werkzaam als administratief medewerkster.

Superbuurt

Het briljanten paar woonde van 1964 tot 2013 in Zaandam. Er werd één dochter geboren (die in Almere-Haven woont) en later twee kleinkinderen, allebei inmiddels twintigers. In 2013 werden Jaap en Ineke geattendeerd op een appartement in de Kruidenbuurt in Zeewolde. “We hebben een heel mooi uitzicht en wonen in een superbuurt”, vatten de twee hun ‘prachtplek’ samen. Jaap en Ineke ‘overwinteren’ elk jaar in Zuid-Spanje, waar zij eveneens een vast adres hebben. “2.400 km, maar we rijden er nog altijd zelf naartoe”, laat Jaap trots weten. En natuurlijk zijn de twee ook al enige keren terug geweest in Indonesië. “Want dat vergeet je natuurlijk nooit.”