Afbeelding
Foto: Brug Media

Samen sterk

· leestijd 1 minuut Bij de les

“Zeg schat, ik ben vandaag gebeld. Of we een toneelstuk kunnen schrijven. Over 40 jaar Zeewolde.”

“Doe normaal, weet je hoeveel werk dat is. Waar halen we de tijd vandaan?”

“Ach lieverd, dat is toch leuk, dat heb ik nou altijd al graag een keer met jou willen doen. Kom, pak je laptop.”

Gezellig zie ik voor me hoe het echtpaar aan tafel kruipt, kopje thee erbij. 

Wij waren vrijdag, net als een heleboel Zeewoldenaren bij ‘Tot op de bodem’. Een prachtig toneelstuk over 40 jaar Zeewolde. Verdere lovende woorden staan elders wel in de krant. Mij fascineerde de creatieve inhoud. 

Aan het eind van de avond bedankte de presentator de medewerkers. En toen riep hij een echtpaar op het podium. Zij hadden, in opdracht, het verhaal geschreven. 

Een echtpaar dus. Zit je eindelijk lekker samen op de bank. Mega-drukke week achter de rug. Komt je ega met een plan.

Ik heb al gedoe met mijn man als we samen een speech maken voor een jubilerend familielid. Laat staan een toneelstuk. Van wel twee uur. 

Dat is dus uren samen schrijven, strepen, verzinnen: tijdens het koken ontstaat de eerste scene. De decorwisseling als je samen je tanden staat te poetsen. In de auto onderweg de naam van de hoofdrolspeler. In bad de scène met de blauwe waterdoeken. Tijdens het ontbijt het geheime plan B. En in bed de inbraakscène. 

Zouden ze veel gekibbeld hebben over sommige scènes? Of juist samen sterk. Het doet er ook niet toe; hun samenwerking werd een superleuk verhaal. 

De meeste toneelstukschrijvers werken alleen. Ook Godfried Bomans. 

Hij bedacht in 1968 de namen ‘Wolderwijd’ en ‘Nuldernauw’. In een brief aan de minister van Ruimtelijke Ordening vroeg hij of hij die namen mocht verzinnen. Vanaf nu zwem je dan toch anders in ons watertje toch? Onze plas is niet zomaar verzonnen door een mannetje, nee, de bedenker van ‘Erik of het klein insectenboek’ en ‘tante Pollewop’ bedacht ons water! 

Het schrijfechtpaar van ‘Tot op de bodem’ kwam met nog twee vondsten: ‘De Wolderbulten’ en het ‘Horsterdiep’. 

Met al dat water in ons dorp is er vást binnenkort nog wel een watertje dat een naam moet krijgen. Laten we dat dopen tot ‘Horsterdiep’. En er komt dan ook nog wel een locatie voor ‘Wolderbulten’. Laat die brief aan de minister maar zitten. Deze twee namen zijn verzonnen door het eerste toneelschrijf-échtpaar van Nederland. Hoe uniek. Dat wordt vást goedgekeurd.