Afbeelding
Foto: Eigen foto

Steijgers Zakenjournaal

· leestijd 2 minuten Algemeen

Momenteel lijken ondernemers zich vooral zorgen te maken over personeelskwesties. Dat blijkt ook uit de meest recente BOVAG Ondernemersmonitor. Dat is een periodieke online ledenpeiling waarmee de Bond van Automobielhandelaren en Garagehouders meet hoe de leden ervoor staan. Uit die meting blijkt dat ruim de helft van de BOVAG-ondernemers op zoek is naar medewerkers, voornamelijk met een technische achtergrond. Dat is niet zo verwonderlijk gezien de aard van de werkzaamheden in het garagebedrijf. Daarnaast worden stijgende personeelskosten genoemd als het grootste probleem van dit moment. 

De zorg ‘Oplopende Personeelskosten’ heeft de plaats ingenomen van ‘Hoge energiekosten’ dat op de tweede plaats staat. Op 3 staat “Tekort aan personeel” gevolgd door “Onnodige of onwerkbare regels vanuit de overheid”. De top 5 wordt afgerond met “Verkrijgen financiering”. De regelgeving van de overheid zal voor de iedere branche anders zijn, een Chinees restaurant heeft met andere regeltjes te maken dan een automobiel herstelbedrijf, zo te zeggen. En het wordt ongetwijfeld ook anders ervaren. Hoe helderder de regels zijn, hoe minder de klachten erover. Maar zodra ondernemers opgelegde regels als onnodig of vergezocht ervaren, ontstaat de onvrede. 

Maar ook onduidelijkheid speelt een rol, menig ondernemer heeft juridische hulp nodig om de opgelegde regels te kunnen duiden. Onlangs bij een rondgang langs de genomineerde ondernemers voor de Flevopenning Toponderneming 2024 sprak ik een ondernemer die uitbreidingsplannen heeft, maar door elkaar tegenwerkende overheidsinstanties van het spreekwoordelijke kastje naar de muur ging. De ene ambtenaar houdt zich bezig met vestiging, de ander met omgeving, en er is er iemand van milieu en dan doet het waterschap er ook nog een plasje over. Om moedeloos van te worden. Maar de ondernemer gaf niet op en kreeg min-of-meer het groene licht van zijn gemeente. Maar dan wel op eigen risico! Fijn zo’n gemeente, die op grond van z’n eigen regeltjes, bestemmingsplannen en wat al niet, geen enkele verantwoordelijkheid neemt. Dat komt niet betrouwbaar over en daar kun je bij de bank niet mee aankomen. 

Enfin, dit was een zaak van elkaar in de weg zittende lokale en regionale overheden. Ik sprak een andere ondernemer die te maken kreeg met een lokale overheid die maling aan hem heeft. Dat komt ook voor. Zijn toegangsweg werd weggehaald, zonder dat de automobilist een alternatief werd geboden en over de bewegwijzering, daar werd vervolgens jaren ambtelijk over gesoebat. Toen ik de ondernemer bezocht was mij opgevallen dat er op enkele plaatsen nu twéé bordjes naar zijn bedrijf verwijzen. Hij moest erom lachen, toen ik er met hem over sprak. Hij maakte het bekende wegwerpgebaar, waarmee alles werd gezegd. 

Ik moest aan het gesprek met deze ondernemer en zijn wegwerpgebaar denken toen ik mijn favoriete slijter in het dorp wilde bezoeken. Oeps: weg opgebroken. Overigens vraag ik mij oprecht af waarom die werkzaamheden op dat ministukje Gelderseweg zo lang duren. Zou het met gebrek aan vakmensen te maken hebben? Wie zal het zeggen? 

Mijn slijter zal het een zorg zijn, als zijn clientèle hem via de Gelderseweg maar weer snel kan bereiken. Voorlopig staat hij dagelijks met zijn handen in z’n zakken voor het raam met lede ogen de voortgang van de werkzaamheden aan te zien, die volgens de gemeentelijke website nog een maand zullen duren! 

Voor het overige nog even dit: die drempels in de nieuwe Centrumcarré zijn veel te steil en daardoor gevaarlijk; wie argeloos met de toegestane snelheid van 30km/uur deze obstakels passeert, kan z’n auto naar één van de autowerkplaatsen in Zeewolde brengen. Goed voor de lokale werkgelegenheid, zou je kunnen zeggen, ware het niet dat garagebedrijven gebrek aan personeel hebben, zo leert het onderzoek van de BOVAG ons. Heb je op het Centrumcarré de wielophanging van je auto aan gort gereden, moet je naast een goedgevulde portemonnee ook over geduld beschikken eer je aan de beurt bent.

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 19 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 21 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 21 uur geleden