Afbeelding

Kunstliefhebbers

· leestijd 1 minuut Bij de les

Afgelopen zomer waren we een paar dagen in Barcelona. We boekten vier fietsen en verkenden deze heerlijke stad. We hadden ons bezoek redelijk voorbereid, ieder gaf z’n voorkeuren aan. Dus na het voetbalstadion (gekozen door dochters) en markthal (door manlief), gingen we naar mijn keuze: de Basiliek van Santa Maria Del Mar.

Op een gezellig plein vóór de kerk parkeerden we de fietsen. Mega onder de indruk was ik van dit mooie staaltje kunst. Bij de Sagrada Familia had ik kippenvel. Maar ook deze basiliek was zo mooi! Ik begon een enthousiast verhaal tegen m’n gezin over de gotische gewelven en de roosvensters. Maar ‘t ging hun ene oor in en ‘t andere weer uit. “Wij wachten wel op dat terras mam, dan kun jij even binnen kijken.”

De entree van deze kerk is op bepaalde momenten gratis. En dat was nu. Een klein beetje cultuur mag best: dus trommelde ik ze op om ook binnen te kijken. “In een van de glas-in-loodramen is het schildje van FC Barcelona gemaakt, als dank voor hun sponsoring”, lokte ik de meiden mee, “degene die als eerste een selfie maakt met dat schildje krijgt ijs.” Zo sloten ze zuchtend voor het komende half uur, in de hitte, keurig aan in de rij.

En net, toen er nog drie voor ons waren, gingen de deuren dicht. In onverstaanbaar Spaans legden ze uit wat er was. “Kom mam”, joelden m’n dochters, “wat onwijs jammer nou.” Ze trokken me mee richting het terras. En ik meende een smile bij manlief te zien. Even later zat ik als een boer met kiespijn op het terras. Maar moest toegeven dat een koud colaatje er best in ging.

Afgelopen week had ik een deja vu. Ik was in het Marius van Dokkum museum in Harderwijk om iets leuks voor m’n leerlingen te boeken. Alleen waren de rollen nu omgekeerd: twee jonge meiden wilden de ‘toffe peren’ route daar doen, maar hun moeder had zichtbaar geen zin. Dus toen het bijna sluitingstijd bleek trok moeder de teleurgestelde meiden mee naar een terrasje.

Kunst kijken is soms buiten je comfortzone, maar kan verrassend leuk zijn. Zeggen zelfs mijn leerlingen. Soms. Dus een tip: van 30 maart tot 5 april mag je met een geleende museum jaarkaart overal gratis in! Biets er één van iemand en gaan!