Het LEGO League Team met hun coaches en pumptrackbaanpromotors.
Het LEGO League Team met hun coaches en pumptrackbaanpromotors. Foto: Zeewolde Actueel

Van LEGO naar Pumptrack: op CBS ‘Het Mozaïek’ gebeurt het!

· leestijd 1 minuut Cultuur Instagram

ZEEWOLDE — Greke, Patrick en Erik zijn ouders die vrijwel wekelijks op vrijdagochtend te vinden zijn in een van de lokalen van de school van hun kinderen: ‘Het Mozaïek’. Ze begeleiden als coaches leerlingen van groep acht die samen het LEGO League Team vormen. Met FIRST LEGO League Challenge, een internationaal gebeuren, worden kinderen van 9 t/m 15 jaar uitgedaagd om te denken als wetenschappers en technici. Met behulp van LEGO ontwikkelen ze nieuwe technologische vaardigheden. 

Binnen het programma van deze Challenge focussen de deelnemers zich op drie onderdelen: een robotontwerp, daaraan gekoppeld een robotwedstrijd, en een innovatieproject. Een deel van het LEGO League Team leert een eigen robot bouwen én programmeren, om daar vervolgens verschillende missies mee uit te voeren op een opdrachtenparcours. Dat moet allemaal in een bestek van twee minuten gebeuren, en het is dan zaak om de robots zoveel mogelijk opdrachten correct te laten uitvoeren. De robots werken inmiddels, en nu zijn ze toe aan heel precieze afstelling. Dat zag er veelbelovend uit.


Coach Erik kijkt nauwlettend toe. - Zeewolde Actueel


Deze robot doet wat ie doen moet! - Zeewolde Actueel

Een ander deel van het Team is druk in de weer met die andere uitdaging: het innovatieproject. Voor het schooljaar 2023/2024 is het thema ‘Masterpiece’, en in het kader daarvan gaan de kinderen hun fantasie gebruiken om de kunstwereld opnieuw te bekijken. Nieuwe manieren bedenken om kunst te creëren en te verspreiden, dat is de bedoeling. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want waar haal je zo gauw een goed onderwerp of thema vandaan dat aan de ene kant te maken heeft met Zeewolde, en aan de andere kant de moeite waard om luid van de daken te schreeuwen en aan zoveel mogelijk kinderen bekend te maken..? 

Dean is leerling van ‘Het Mozaïek’ en maakt deel uit van het LEGO League Team. Daarnaast is hij lid van de Zeewolder Jeugdraad, en in die functie ziet en hoort hij natuurlijk veel. Aan hem komt de eer toe van een prachtig idee: “Zullen we de Pumptrackbaan als onderwerp kiezen?” Daar was de hele club wel voor te porren, en ging aan de slag met de voorbereidingen. Vrijdagochtend 19 januari waren Lucien en Ulku, twee ouders/initiatiefnemers van de Stichting Pumptrackbaan Zeewolde, op bezoek om het idee te bespreken met de kinderen. Helaas was Dean daarbij wegens ziekte niet aanwezig, maar hij wordt uiteraard op de hoogte gehouden. Het ontwerp voor een baan werd aan de bezoekers voorgelegd in de vorm van een prachtige maquette, natuurlijk gebouwd van LEGO. 


Aan de vergadertafel... - Zeewolde Actueel


Een doordacht plan... - Zeewolde Actueel

Al vergaderend kwamen de kinderen er wel achter dat er veel komt kijken bij het realiseren van een idee. “En dat is nou precies de bedoeling”, vertelt Greke. “Natuurlijk gaan we voor een goed resultaat, maar vooral het proces, het samenwerken, de klus aanpakken als teamwork, dat leren ze op deze manier, en ze hebben er ontzettend veel plezier in. Dat behoort in de termen van de overkoepelende organisatie tot de ‘Core Values’, ofwel de kernwaarden.” Het Team heeft nog een kleine twee maanden de tijd om alles rond de drie challenge-onderdelen op orde te krijgen, want op zaterdag 9 maart vind de landelijke finale plaats. Of ‘Het Mozaïek’ hoge ogen gaat gooien? “Aan hun enthousiasme zal het zeker niet liggen!”