'De Trossen Los!
'De Trossen Los!" Foto: Zeewolde Actueel

‘De Trossen Los’ zoekt muzikanten!

· leestijd 1 minuut Cultuur Instagram

ZEEWOLDE — Officieel heten ze ‘Shanty Singers De Trossen Los’, maar in de wandeling gewoon ‘Het Shantykoor’. Al ruim 20 jaar zijn ze bij zo ongeveer alle grote evenementen in Zeewolde en daarbuiten welkome sfeermakers met hun vrolijke, soms ook droevige zeemansliederen. Ze gedijen, maar er zijn ook kleine zorgen, want de vaste groep begeleidende instrumentalisten kan wel wat versterking gebruiken. 

Het Shantykoor staat te boek als een echte gezelligheidsclub. “Jaa, dat hebben we hoog in het vaandel!”, aldus secretaris Sylvia van Ommen. “Met muziek brengen we gezelligheid, maar we willen het natuurlijk zelf ook gezellig hebben. We zijn een hechte groep, en die gezelligheid is er elke week weer. Dat gaat eigenlijk vanzelf…” Samen met pr-bestuurslid Erna Rienstra stelt ze met genoegen vast dat het bestuur beslist niet te klagen heeft over het aantal enthousiaste zangers en zangeressen. “Dat mag je wel bijzonder noemen, ja. Veel kleine en grotere culturele clubs, stichtingen, verenigingen, noem het maar, ze hebben het allemaal zwaar gehad in de coronaperiode, en met moeite het hoofd boven water gehouden of zelfs het loodje gelegd. En kijk dit eens! Als we compleet zijn, dan zijn we met ruim 40 zangers. Prachtig, toch? Maar de instrumentale begeleiding, dat is een veel kleinere groep, en die zouden we graag willen versterken.”


De instrumentalisten. - Zeewolde Actueel

Dat het koor vooral een ‘60+ -aangelegenheid’ is, daar maakt het bestuur geen geheim van. “We zijn vrijwel allemaal pensionado’s”, legt Sylvia uit, “en die gaan wat vaker en onregelmatig met vakantie. Zo ontbreekt vandaag onze voorzitter, wegens vakantie. Moet kunnen, vinden wij. Vrijheid blijheid! En moeten we onder de zangers soms wat absenten noteren, dan is dat niet zo erg. Een repetitie haal je wel weer in, en er zijn er altijd wel genoeg als we moeten optreden. Maar doet zich dat voor onder de instrumentalisten, dan ligt dat anders. Daarom roepen we enthousiaste bespelers van een instrument op om eens de sfeer te komen proeven. Wie weet kunnen we wat voor elkaar betekenen!”

Vanouds is de accordeon hét begeleidende instrument voor shantykoren. “Een extra accordeonist, dat zou fantastisch zijn, maar we beseffen heel goed dat de accordeon niet echt populair meer is onder de wat jongere generatie. We zoeken het daarom breder. Qua repertoire, maar ook qua instrumentarium willen we voorzichtig ‘moderniseren’, als je dat zo mag noemen. Wat zou het prachtig zijn als iemand ons wil komen begeleiden op een keyboard, bijvoorbeeld. Maar ook andere instrumenten zijn heel welkom.”

Shanty Singers ‘De Trossen Los’ repeteert iedere woensdagavond in De Meermin, van 20.00 uur tot 21.30 uur. “Geïnteresseerden mogen in alle vrijblijvendheid binnenlopen, luisteren, meezingen, meespelen. Hartelijk welkom!”