Kunstwerk De Koe werd beschadigd door een explosief
Kunstwerk De Koe werd beschadigd door een explosief Foto: Zeewolde Actueel

College krijgt vragen over vuurwerkexplosies

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE – De fractie van Actief Zeewolde stelt het college van B en W een aantal ex art. 25 RvO vragen  met betrekking tot vuurwerkexplosies. 

De vragen komen voort uit de schade die door vuurwerk/explosieven is ontstaan aan het kunstwerk De Koe, een informatiebord bij het hondenuitlaatgebied aan de Strandweg en bij een auto op de Stevinhof. 

Volgens de fractie neemt het afsteken van vuurwerk – soms tot diep in de nacht –toe: “Naar onze mening is de omvang zodanig, dat er niet meer gesproken kan worden van afsteken van zwaar vuurwerk maar eerder van het veroorzaken van bomexplosies. Uit gesprekken met inwoners is ons gebleken dat de vernielingen en de overlast van vuurwerkexplosies tot groeiende ergernis leiden, gevoel van onveiligheid en een grove aanslag zijn op de rust en orde in het dorp. Temeer neemt de verontwaardiging in de publieke opinie toe, omdat klaarblijkelijk de vuurwerkmisdrijven, zoals vernieling van kunstwerken en straatmeubilair, ongestraft blijven.”

De fractie wil van het college antwoord op de volgende vragen:

- Kan het College aangeven om hoeveel misdrijven het jaarlijks gaat?

- Kan het College aangeven in hoeveel gevallen de vuurwerkmisdrijven gepleegd in het dorp volgens de Wet Wapens en Munitie dan wel het Wetboek van Strafrecht ter zake zijn vervolgd? 

- Heeft het College zicht op de veroorzakers van de overlast? Zo ja, kan het college aangeven welke maatregelen zijn genomen tegen de veroorzakers. Zo nee, hoe kan de opsporing naar de mening van het College worden bevorderd? 

- Het legaal afsteken van consumentenvuurwerk rond de jaarwisseling buiten beschouwing gelaten; welke maatregelen neemt het College om het vuurwerkverbod in de gemeente te handhaven en vuurwerkmisdrijven volgens de Wet Wapens en Munitie dan wel het Wetboek van Strafrecht ter zake te voorkomen?