Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Leefbaar Zeewolde bevraagt het college inzake plannen Defensie

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE - De fractie van Leefbaar Zeewolde geeft aan zich ernstig zorgen te maken over de door Defensie voorlopige plannen voor een superkazerne in de gemeente Zeewolde.

Zoals wat de komst van deze kazerne zal gaan betekenen voor de kernwaarden van Leefbaar Zeewolde; Rust, Ruimte en Groen. “En voor de leefgewoonten van de Zeewolder bevolking, de toekomstverwachting van de daar wonende agrariërs, maar ook van de vele toeristen die Zeewolde jaarlijks bezoeken.”
Volgens Leefbaar Zeewolde past de voorlopige voorkeurslocatie aan de Nijkerkerweg niet in de op 23 december 2023 unaniem aangenomen omgevingsvisie. De fractie is voornemens inwoners, bedrijven en organisaties op te roepen hun reactie/zienswijze in te dienen op de plannen van Defensie.

Voor het college heeft de fractie van Leefbaar Zeewolde de volgende vragen:

- In de vastgestelde omgevingsvisie blijkt duidelijk dat een mogelijke komst van een superkazerne niet in de visie past. Heeft het college het voornemen om de omgevingsvisie naar Defensie te sturen en daarbij kenbaar te maken dat deze voorkeurslocatie de omgevingsvisie doorkruist en daarom op deze locatie ongewenst is?

- De terinzagelegging NRD voor de MER programma ruimte voor defensie /Flevoland staat nu open voor zienswijze. Is het college voornemens zelf een reactie/zienswijze te geven? Zo ja, kan het college de zienswijze delen met de raad. Zo nee, waarom niet?

- Welke vervolgstappen ziet het college na de Nota van Antwoord n.a.v. de ingediende zienswijzen en wordt de raad hierin gekend?

- Is het college nog op andere manier(en) betrokken of in gesprek met Defensie naast het participatie traject wat nu met de NRD loopt? Zo ja, kan de raad hierover geïnformeerd worden?

- Waarschijnlijk wordt de ‘uiteindelijke’ voorkeurslocatie voor een superkazerne in Q3 van 2024 bekend bij de ter inzage legging ‘Concept nationale beleidsvisie NPRD + Plan MER met een definitieve keuze in Q4 2024.
Mocht Defensie de keuze voor een locatie in de gemeente Zeewolde hebben gemaakt, hoe worden de inwoners, bedrijven en raad geïnformeerd?

René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 6 mei, 12:00
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 6 mei, 11:53
Afbeelding
Tessa Schoots niet in de prijzen tijdens EK Taekwon-Do Sport 6 mei, 10:31