Afbeelding
Foto: VV Zeewolde

VV Zeewolde haalt met Ed Engelkes toptrainer in huis

· leestijd 1 minuut Sport

ZEEWOLDE – VV Zeewolde heeft voor het komende seizoen een nieuwe hoofdtrainer aangetrokken. Het is de 60-jarige plaatsgenoot Ed Engelkes, die met name bij het vrouwenvoetbal veel prijzen op zijn naam heeft staan. Bij de (mannelijke) buren van VVOG in Harderwijk was Engelkes van 2014 tot 2017 laatstelijk in Nederland werkzaam als hoofdtrainer. Engelkes wordt de opvolger van Carl Aventurin, die na twee seizoenen de club verlaat en de opleiding Voetbalcoach 4 gaat volgen.

Zeer ervaren

Ed Engelkes voetbalde ooit bij Alliance ’22 in Haarlem en werd zelfs nog gescout door profclub HFC Haarlem. Al op jonge leeftijd besloot hij zich te richten op het trainersvak. Zo was hij onder meer werkzaam bij de jeugd van HFC Haarlem, RKSV HBC (Heemstede) en VV Sizo (Hillegom). In 1990 trad Engelkes in dienst van de KNVB. Bij de voetbalbond kreeg hij aanvankelijk een algemene technische rol. In 2004 stelde de KNVB Engelkes aan als assistent van de nieuwe bondscoach van het vrouwenteam, de oud-Zeewoldense Vera Pauw. Tevens werd hij coördinator en coach van het elftal onder 19 jaar. In 2007 werd Engelkes door de KNVB uitgeleend aan AZ, dat met een elftal startte in de Eredivisie voor vrouwen. Dit bleef hij combineren met zijn rol als assistent van Pauw. In 2008 leidde hij de Alkmaarders naar het landskampioenschap, hetgeen hij een jaar later herhaalde. Met de Alkmaarse dames won hij tevens de KNVB beker in 2011. In 2010, toen Pauw besloot op te stappen als bondscoach, kreeg Engelkes tijdelijk de leiding over het nationale elftal.

Landskampioen

Van 2012 tot 2017 was Engelkes trainer van de Ajax Vrouwen. In die periode had hij daarbij speelsters als Daphne Koster, Anouk Hoogendijk, Merel van Dongen, Desiree van Lunteren en Leonne Stentler (thans analiste bij Studio Sport) onder zijn hoede. In 2017 behaalde Engelkes met de vrouwen van Ajax het landskampioenschap, het eerste sinds de club in 2012 toetrad tot de Eredivisie. Met de Amsterdamse club won hij voorts in 2014 en 2017 de KNVB beker. Van 2014 tot 2017 was Engelkes tevens hoofdtrainer van VVOG uit Harderwijk (mannen), dat uitkwam in de Derde divisie Zaterdag. In 2017 werd hij genomineerd voor de Rinus Michels Award als beste amateurtrainer van het land. Vanaf januari 2018 tot begin 2020 was Engelkes technisch directeur bij de Chinese club Guangzhou City FC. De club had een samenwerkingsverband met Ajax, maar werd in maart 2023 opgeheven. Per 1 december 2021 ten slotte ging de Zeewoldenaar aan de slag bij Round Glass Punjab FC uit (Noord-)India.

Afbeelding
Dauwtrappen met IVN: een belevenis voor vroege vogels Algemeen 2 mei, 09:56
Afbeelding
Realisatie nieuw woonzorgcomplex in Zeewolde een stap dichterbij Ingezonden 2 mei, 09:56
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 2 mei, 09:53