Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Polderpioniers Rennen – Boonen 60 jaar getrouwd

· leestijd 1 minuut Gemeente Instagram

ZEEWOLDE — Zondag 21 januari was het 60 jaar geleden dat Janus Rennen en Miet Rennen – Boonen in het huwelijksbootje stapten. Meteen maandagochtend kwam burgemeester Gerrit Jan Gorter het paar namens het gemeentebestuur feliciteren, en onderstreepte die gelukwens met een feestelijk bloemetje. Dat de jubilarissen zijn bezoek buitengewoon waardeerden bleek wel uit het feit dat ze zich op hun paasbest presenteerden, compleet met fraaie corsage. “Feestelijk!”

Miet is afkomstig uit Midden-Limburg, Janus uit West-Brabant. Ze zijn dus echte zuiderlingen, en dat is aan hun spraak nog wel te horen én aan hun gastvrijheid te merken. ‘Eerst koffie en taart’ leek het devies, ‘en dan praten’. En als Janus en Miet eenmaal op hun praatstoel zitten, dan volgt er heel wat. “We hebben alle polders gehad!”, vertelt Miet, en dat is niet overdreven. Het overkwam hen allebei dat ze vlak na de oorlog met hun ouders meeverhuisden naar de Noordoostpolder om daar als akkerbouwers een nieuw bestaan op te bouwen. Janus was niet de oudste van het grote gezin, en dat betekende dat zelf boeren op de ouderlijke boerderij er niet in zat. Toch was er die hartenwens: een eigen boerderij.

Land ontginnen, drassige zeebodem na noeste arbeid zien veranderen in vruchtbaar bouwland, dat fascineerde Janus. Dertien jaar lang werkte hij bij de Rijksdienst IJsselmeerpolders, met aanvankelijk Oostelijk, en later Zuidelijk Flevoland als werkterrein. “En elk jaar maar solliciteren. Elk jaar was er een uitgifte, en elk jaar deed ik mee. Maar de selectie was streng, en niet altijd even eerlijk..” In 1975 was het raak: een eigen kavel, op grond die uiteindelijk bij Zeewolde ging horen. Hard werken bracht succes, maar ondernemen is ook risicovol. Toen het wat minder ging zocht en vond Janus aanvullende interesse en bezigheid: windenergie. Hij weet nog steeds van de hoed en de rand, en dat was natuurlijk koren op de (wind-)molen van burgemeester Gorter. Het gesprek ging, met ‘wind’ als onderwerp, geanimeerd verder, en duurde nog wel even…

Sociaal-maatschappelijk en kerkelijk hebben Janus en Miet Rennen hun partijtje stevig meegeblazen. “Dat hoort bij pionieren”, vinden ze allebei. Miet zat bijvoorbeeld in de bouwcommissie van Open Haven, en was ook in de Sfinx geen onbekende. Janus stond mede aan de wieg van de CDA-afdeling Zeewolde, en was lange tijd bestuurlijk betrokken bij de Katholieke Ouderenbond. Als blijk van grote waardering daarvoor ontving hij eerder deze maand een gouden reversspeld. Met het klimmen der jaren bouwden ze het vrijwilligerswerk geleidelijk af, en genieten nu op een prachtig appartement in het centrum van het dorp van een rustige oude dag. “Maar mooie herinneringen, die draag je mee. Dat blijft! Voor pioniersverhalen moet je hier zijn…”