De ovenschotel is in de maak...
De ovenschotel is in de maak... Foto: Zeewolde Actueel

Open Tafel: “Schuif gezellig aan!”

· leestijd 2 minuten Zorg en Welzijn Instagram

ZEEWOLDE — Welzijn Zeewolde richt een aanzienlijk deel van haar activiteiten op ouderen en eenzamen. Een aansprekend en succesvol onderdeel daarvan is eten en samen zijn, ofwel ‘Open Tafel’. Wekelijks op de donderdagmiddag en -avond is vanaf 17.00 uur de grote zaal van De Meermin ingericht als gezellige eetzaal, waar genoten kan worden van “een heerlijke gezonde maaltijd”, zoals op de flyer te lezen is. “Belangstelling genoeg!”, aldus vrijwilligerscoördinator Ans de Jong, “maar vrijwilligers die het waar maken, die zijn meer dan welkom...” 

Algemeen coördinator Astrid Schrama beaamt: “Jaa, dat mag je wel een knelpunt noemen. ‘Open Tafel’ is een van Welzijns vele activiteiten voor ouderen, en dat staat of valt allemaal met voldoende vrijwilligers die het realiseren, in dit geval kookliefhebbers die voor een groep van 25 mensen willen koken. De coronaperiode heeft een flink gat geslagen in ons vrijwilligersbestand, en dat hebben we nog niet voldoende kunnen aanvullen, helaas.” 

Ans de Jong legt uit: “Er zijn nu twaalf vaste vrijwilligers voor ‘Open Tafel’ die bij toerbeurt in een groepje van vier à vijf personen koken. Op die manier is elke gast gemiddeld een maal per twee weken aan de beurt om mee te eten. Je zou het een wachtlijst kunnen noemen. Maar er is voldoende belangstelling om zelfs twee maal per week een Open Tafel te kunnen houden. Met genoeg vrijwilligers zou dat zeker lukken, maar dat kunnen we van een té kleine groep koks niet verlangen. We hopen dus op nieuwe instroom. En dan, wie weet…”

Vrijwillige koks

Vrijwilligers Tilly van ’t Hoog en Sipkje van Velzen zijn regelmatige koks voor ‘Open Tafel’, waarbij Sipkje ook nog eens het maken van een sluitend kookrooster voor haar rekening neemt. “Ach ja”, vertelt ze, “de persoon die dat altijd deed hield ermee op, en het ‘wie, waar, hoe en wanneer’ van wekelijks koken voor een groep moet toch op rolletjes lopen, dus ik dacht, laat ik dat maar doen.”
Tilly van ’t Hoog wilde na haar pensionering beslist iets gaan doen op sociaal-maatschappelijk vlak. “Ik las in Zeewolde Actueel een oproep voor ‘Open Tafel’, en ik dacht: dáár stap ik op af. Ik heb geen moment spijt gehad van dat besluit. Het brengt me wat ik wilde: ontmoeting, contacten! Daarbij doe ik iets voor een ander, en dat geeft veel voldoening.”

Sipkje en Tilly benadrukken dat vrijwilligers voor ‘Open Tafel’ beslist geen ervaren koks hoeven te zijn. “Nee hoor, een ‘chef’ hoef je niet te zijn. Het is teamwork: je draait mee in een klein groepje, en al doende leer je hoe koken voor een groep in z’n werk gaat. Je bent betrokken bij het hele proces, van boodschappen doen, koken en tafeldekken, tot en met het afsluitende kopje koffie, natuurlijk met een praatje. Dankbaar werk…”

Vaste klant

Fenny Klaassen is vaste klant bij ‘Open Tafel’. Ze is weduwe, en ze legt onomwonden uit dat vooral voor zichzelf koken en alleen eten haar erg tegenstaat. “Een mens moet natuurlijk eten, maar alleen, dat is gewoon niet leuk!”, zegt ze heel beslist. “Daarbij, ik heb altijd in het onderwijs gezeten en ik ben echt een ‘mensenmens’. Ik kom hier dus graag. Dinsdag is de dag waarop je gebeld wordt als je de donderdag erop welkom bent. Het is voor mij zo ongeveer drie keer wel en één keer niet. Een weekje niet, dat is jammer, maar dan ben ik de volgende week wel weer aan de beurt.” Lachend doet ze uit de doeken hoe ze aan de ‘Open Tafel’ toetjes heeft leren eten. “Vroeger was het altijd een stukje fruit, meer niet, maar hier wordt echt werk gemaakt van een dessert. Heerlijk! En het klopt wat ze zeggen: zien eten dóet eten!” Terwijl ze haar verhaal doet is de maaltijd van de dag al in de maak: een ovenschotel met kip-pesto en krieltjes. “Smakelijk eten, alvast!”

Wie wil aanschuiven, als vrijwilliger of als gast, kan terecht op www.welzijnzeewolde.nl. Gewoon bellen kan ook: (036) 522 4655.