Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

College reageert op vragen over vuurwerkexplosies

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE - Het college van B en W heeft gereageerd op de ex art. 25 RvO vragen, die de fractie van Actief Zeewolde eind december stelde met betrekking tot vuurwerkexplosies.

Volgens het college is er niet altijd sprake van vuurwerkmisdrijven, de term die de fractie in de vragen hanteert. “Meestal is er sprake van vuurwerkovertredingen, zoals het vroegtijdig afsteken van legaal vuurwerk. Onder misdrijven gepleegd met legaal vuurwerk vallen onder andere vernieling, brandstichten en mishandelen. Deze vallen niet onder het Vuurwerkbesluit, maar onder de Wet Wapens en Munitie of het Wetboek van Strafrecht”, aldus het college.

Het aantal misdrijven en/of overtredingen is niet exact bekend bij het college. “Uit de politiecijfers die bij ons bekend zijn, blijkt dat er in 2023 acht meldingen bij de politie zijn binnengekomen over afsteken van vuurwerk. In deze gevallen gaat het om het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Deze cijfers zijn lager dan 2022, maar zeker niet valide. Er wordt vaak geen meldingen gedaan van het afsteken van vuurwerk.”

Op de vraag in hoeveel gevallen de vuurwerkmisdrijven gepleegd in het dorp volgens de Wet Wapens en Munitie dan wel het Wetboek van Strafrecht ter zake zijn vervolgd, laat het college weten dat de gemeente niet gaat over de vervolging van misdrijven. “Vervolging van vuurwerkmisdrijven loopt via de politie naar het Openbaar Ministerie.”

Het college geeft aan geen zicht te hebben op de veroorzakers van de overlast. “Probleem in deze is dat de overtreders van het afsteken van (illegaal) vuurwerk op heterdaad betrapt moeten worden door de politie of de boa’s. Indien er mensen worden betrapt op het (illegaal) afsteken van (illegaal) vuurwerk wordt er wel altijd een doorstap gemaakt naar de woning door de politie. De politie en de boa’s zetten wel in op handhaving van te vroeg afsteken van vuurwerk, maar betrappen moet, zoals ook al eerder is vermeld, op heterdaad zijn en de kans daarop is klein.”

Om vuurwerkovertredingen en -misdrijven zoveel mogelijk te voorkomen, zet het college voorafgaand aan de jaarwisseling in op extra surveillancemaatregelen door zowel de politie als boa’s, gericht op het voorkomen van het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. “Daarnaast biedt de gemeente Zeewolde op oudejaarsdag de mogelijkheid om carbid te schieten”, aldus het college. 

René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 6 mei, 12:00
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 6 mei, 11:53
Afbeelding
Tessa Schoots niet in de prijzen tijdens EK Taekwon-Do Sport 6 mei, 10:31