Afbeelding
Foto: Robs Kaastour

Robs Kaastour wil aandacht en geld genereren voor Toon Hermans Huis Zeewolde

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - Rob van Hoogdalem komt naar Zeewolde als onderdeel van zijn tocht voor centra voor leven met en na kanker in Nederland. Hij hoopt daarmee tevens aandacht te genereren voor het Toon Hermans Huis Zeewolde. Samen met Erna Rienstra van het THHZ gaat hij woensdag 30 augustus vanaf 11.00 uur ’s ochtends vanaf Pannenkoekenrestaurant Hans en Grietje de boer op in Zeewolde.

Dwars door het land

Rob van Hoogdalem vertrok op 6 mei voor een tocht van vijf maanden door heel Nederland. Zaterdag 30 september eindigt zijn missie bij zijn thuisbasis, het Samen sterk huis in Woerden. Voorzien van zijn antieke tractor met daarachter een speciaal ontworpen huisje doet Rob 85 gemeenten met een eigen inloophuis aan. Ook hoopt hij via een vlog de diverse centra voor leven met en na kanker onder de aandacht te brengen. “Ik ga van Pieterburen in Groningen tot Hulst in Zeeuws-Vlaanderen en Sittard en Maastricht in Limburg en alles wat daar tussen ligt”, vertelt Rob over zijn tour. “Gemiddeld rij ik zo’n 45 km per dag.” Niemand kan het ontgaan en als je Rob met zijn tractor aan ziet komen, kun je helemaal niet meer om hem heen. “Mijn karretje is heel opvallend. Iedereen die mij ziet, zwaait. Overal waar ik stop, heb ik aanspraak en daar is het mij ook om begonnen. Tevens bezoek ik de centra daadwerkelijk. Ik ga met mijn camera naar binnen en vraag dan op een rondleiding. Via de vlog kunnen mensen zodoende zien wat er achter de voordeur gebeurt. Vaak leeft de gedachte dat het inloophuis een tranendal is en dat je daar snel doodgaat. Ik zie het als mijn missie te laten zien hoe het werkelijk zit, want dat beeld klopt natuurlijk totaal niet.”

Extra bekendheid

Twee jaar geleden fietste Rob, die bij toeval bij het project betrokken raakte (‘ik ben een gezonde man van 68 die nog nooit met kanker te maken heeft gehad’), voor hetzelfde doel naar de Noordkaap. “Dat was een geweldig avontuur van heen en weer 7.950 kilometer”, blikt hij terug. “Dat heeft toen in totaal 18.000 euro opgebracht voor het centrum in Woerden. Geld is niet eens het belangrijkste. Mijn voornaamste doel is een stukje extra bekendheid voor de inloophuizen. Natuurlijk is het mooi als er geld binnenkomt. Ook het inloophuis in Zeewolde heeft het nodig, heb ik begrepen.” Onderweg zijn er ontmoetingen met jan en alleman. En dat laat Rob gebeuren. “Zo heb ik mensen op mijn tractor meegenomen naar een inloophuis, omdat ze van het bestaan ervan niet wisten. Ook word ik benaderd door mensen die beweren hét wondermiddel tegen alle ziektes te hebben. Dan zijn er natuurlijk ook gewoon passanten die alleen maar een praatje willen maken. Ik kom zelfs burgemeesters tegen! Eentje vertelde dat hij nog geld had voor subsidie en dat graag aan het inloophuis wilde schenken. Inloophuizen zijn belangrijk voor een gemeenschap. Zeewolde moet z’n parel koesteren!” Rob merkt tijdens zijn tour door het land wel dat het ene inloophuis het andere niet is. “O ja, heel grote verschillen”, lacht hij, “maar wat overal hetzelfde is, zijn de geweldige vrijwilligers die bezield zijn om dit werk te doen. Je moet het wel kúnnen.”

Goudse belegen

Van het maken van kaas zegt Rob geen kaas te hebben gegeten, maar tijdens zijn tour heeft hij kazen bij zich die hij verkoopt hij voor 10 euro per kilo. “Het zijn Goudse belegen kazen van 12 kilo. Een volle kaas kost dus 120 euro. Voor veel mensen is dat te veel geld en daarom heb ik een groot kaasmes bij me. Dan kijk ik in de portemonnee van de betrokkene en ik ga snijden.” Door op Koop een Kaas te drukken, wordt Rob opdracht gegeven bij iemand een kaas af te leveren. “Ik kom bij je langs, privé, bij je bedrijf, de kerk, restaurant, of wat je maar kunt bedenken.”

Voor wie geen kaas wil kopen maar wel in is voor een donatie, is een speciaal bankrekeningnummer geopend: NL03 RABO 0318 3310 12 t.n.v. St. Inloophuis ‘Leven met kanker’ o.v.v. ‘Robs Kaastour’.